A tervezés, kivitelezés, napelem szerelés

A mai világban vajon mi az a szakma, amit érdemes tanulni? Mi az ami mondjuk még 10 év múlva is fent fog maradni, és szükség lesz rá? Te tudnád, hogy most milyen szakmát válasz magadnak?

A pályaválasztás

Azt gondolom ez az ami soha nem fog megváltozni, pedig igen csak lenni rajta mit módosítani. Örökös gondot jelent az, hogy honnan tudja egy 8. osztályos diák, hogy mit is akar tanulni? Mi az amivel egész életében foglalkozni akar majd? Te emlékszel még arra amikor te álltál a választás előtt?

Én tisztán emlékszem arra hogy halvány fogalmam sem volt, hogy mit akarok csinálni. Hogy őszinte legyek, azt sem tudom, hogy miért választottam azt az iskolát ahova végül mentem. Persze szerettem oda járni, aztán rájöttem fél év elteltével, hogy nekem semmi keresnivalóm nincs ott, és hogy én nem is szeretem azt a helyet, azt a szakmát.

Szerencsésnek mondhatom magamat, mert nem akarták a szüleim megmondani mit tanulhatok, nem akartak irányítani, én választhattam. Sok esetben még ez sem adatik meg, és azt gondolom az a legrosszabb. Amikor valamire rákényszerítik az embert, és ami ellen nem tud küzdeni.

A felnőtté válás

Akkor válunk igazán felnőtté, amikor már felelős döntéseket hozunk magunkért. Te emlékszel, hogy mikor jött el ez az életedben? Mikor legelőször döntöttél a sorsoddal kapcsolatban?

Azt gondolom mindegy hogy ki milyen szakot választ magának, a fontos, hogy megtalálja önmagát benne. Szeresse azt amit csinál, legyen benne kihívás, és a mindennapok ne legyenek kötelezőek.

Van aki egy íróasztal mellett érzi magát jól, de olyan is, aki el sem tudná magát képzelni egy ilyen helyen. Te melyik csoporthoz tartozol?

A sógorom napelem szereléssel foglalkozik. Soha nem érdekelte, hogy hideg van éppen kint kell dolgozni, vagy mondjuk az ellenkezője éppen annyira meleg van, hogy nem lehet kint megmaradni. Mindenkinek meg kell találnia azt a szakmát amiben otthon érzi önmagát, jól érzi magát benne.