A munkahelyemen ajánlották a napelemek használatát

Világ életemben nagyon szerettem rajzolni, de nem csak ezt a tevékenységet végeztem szívesen, hanem más művészeti ágakban is kipróbáltam magam. A szüleim mindig azzal hecceltek, hogy olyan vagyok, mint az igazi elvont művészek, akiket a saját világukon kívül más nem is érdekel. Akkor nem értettem a dolgot, ma viszont visszagondolva tényleg furcsa gyerek lehettem, aki nem hasonlított a korabeliekhez. De szerencsére mindig mindenben támogattak, még akkor sem szóltak bele a terveimbe, amikor közöltem velük a pályaválasztáskor, hogy tervezőgrafikusnak szeretnék tanulni. Akkor még nem volt ilyen elterjedt és keresett a grafikusi állás, de én éreztem, hogy ez lesz az én karrierem. Sok mindenkit lebeszéltek volna erről a szülei, hiszen eléggé idegen terep volt, de szerencsére az enyémek nem így tettek, és azóta is hálás vagyok nekik, hogy hagytak kibontakozni. Ennek köszönhetően egy olyan állásom van, ahol nem csak jól keresek, hanem azt is csinálom, amit nagyon szeretek. Így nem is tűnik munkának.

Egy nap nem jött be az egyik nagyon kedves kollégám dolgozni, és megkérdeztem a többiektől, hogy mi ennek az oka, mert nem tudtam, hogy beteg lenne. Azt válaszolták a munkatársaim, hogy a férjével napelemeket szereltetnek fel a házukra, és aznap érkeztek a szakemberek, akik felmérik a terepet. Nagyon meglepődtem, mert nem is tudtam róla, hogy korszerűsítést terveznek a férjével. Megtudtam egy másik kollégámtól, hogy napelemek pályázat segítségével tudják megvalósítani ezt a projektet. Mivel látta, hogy érdekel a téma, kicsit mesélt róla nekem.

Ez egy olyan támogatás, ami segíti a lakosságot, hogy minél többen tudják a háztartásuk energiaellátását napelemekkel megoldani. Hiszen ha belegondolunk, ez elég sok pénzbe kerül, és sajnos nem sok embert ismerek, akik önerőből végig tudnák vinni ezt az egészet. Éppen erre találták ki ezt a hitelt, ami ráadásul 0% THM-es, vagyis összevetve a felvett hitelösszeget és azt, amit a végén vissza kell fizetni, ugyanannyi a kettő. Ez elég vonzónak tűnik szerintem, mert több embert az tántorít el a hitelek igénylésétől, hogy sokszor jóval többet kell visszafizetni, mint amennyi az eredetileg felvett összeg volt. De ebben az esetben nem kell ettől tartani. A munkatársamtól azt is megtudtam, hogy az elnyerhető támogatás legmagasabb összege 10 000 000 Ft lehet, míg a minimális összeg 500 000 Ft.

napelemek pályázat

Ahhoz, hogy az ember ezt a hitelt felvehesse, meg kell felelnie egy sor feltételnek, de emellett vannak kizáró okok is, amelyek fennállása esetén nem lehetséges a támogatás elnyerése. Ilyen az, ha valakinek az igazolt jövedelme nem fedezi a törlesztőrészleteket, ha az adott személy a KHR listáján rossz adósként szerepel. De kizáró ok az is, ha valakinek 149 000 Ft-ot meghaladó adótartozása vagy 60 napon túli közüzemi tartozása van, illetve ha az illető a hitel felvételéhez szükséges feltételeket mesterségesen teremtette meg.

Megköszöntem a tájékoztatást a kollégámnak, és nagyon reméltem, hogy a munkatársunknak sikeresen fog lezajlani az egész procedúra. Még nekem is meghozta a kedvem ahhoz, hogy egyszer belevágjak az egészbe, és korszerűsítve legyen a házunk energiaellátása. Hiszen ezek a napelemek elég hosszú életűek, akár több generációt is ki tudnak szolgálni. Ha a gyerekeim egyszer a családi házban folytatnák az életüket, akkor biztosítva lenne az energiaellátásuk és ezzel a jövőjük, ami szerintem minden édesanya számára a legfontosabb.