Energia tanúsítással ingatlant eladni nem művészet

Nem ritka eset, hogy valaki életében ingatlan adásvételre kerül a sor, ezen a legtöbben legalább egyszer életükben átesnek. Én idén év elején döntöttem úgy, hogy a grafikai stúdióm hoz már annyit a konyhára, hogy megengedhessek magamnak egy saját lakást, még akkor is, ha ehhez némi hitelt is fel kellett vennem. De kit érdekel, a lényeg, hogy nem kellett öreg koromig várni arra, hogy végre legyen egy ingatlan, amit a sajátomnak mondhatok. Bár azt azért hozzátenném, hogy nem könnyítették meg a dolgomat, különös tekintettel a régi tulajdonosokra, akiktől megvettem, hiszen halvány lila fogalmuk se volt a jelenlegi szabályokról, azt pedig pláne felesleges lett volna elmagyarázni nekik, hogy a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalról tudnák a leggyorsabban és legegyszerűbben elintézni az energetikai tanúsítást, így hát kénytelen voltam magam kézbe venni a dolgokat.

Ha olyan idős emberek lakását akarod megvenni, akik kb. az életük 80 százalékát ott élték le, akkor nem lesz könnyű dolgod. Nem csak azért, mert ragaszkodnak hozzá, hanem mert 50-60 éve a közelében sem jártak ingatlan adásvételnek. Még a Rákosi-kor végén beöltöztek, és azóta onnan szemlélik a világot. Érthető, hogy a törvények és szabályok alakulását sem kísérték különösebb figyelemmel, így arról se volt tudomásuk, hogy energetikai tanúsítás szükséges 2012 óta minden régi építésű ingatlanhoz is, amit eladásra bocsájtanak. Nem volt egyszerű dolgom, mikor el kellett magyaráznom nekik, mire is való az a dokumentum és miért kell megcsináltatni. Tudjátok, a szokásos legyintés, hogy “öreg vagyok én már ehhez”. DE mivel ezt nem lehet ennyivel eltudni, így arra is kénytelen voltam felhívni a figyelmüket, hogy ez kötelező, de választható opció. Na, itt kezdődött a gond.

Mivel nemhogy internetet nem használtak soha, de még a régi képcsöves tévéjükön is csak az 5 alap csatorna jött be, így érthetően nem fűlött a foguk elintézéséhez. Csak annyit tudtam tenni, hogy magam járok utána, ha azt szeretném, hogy minden szabályosan és jól legyen intézve. Bele is vetettem hát magam a keresésbe, hátha megtalálom azt az energetikai tanúsító céget, ahol a lehető legjobb szolgáltatás kínálják. Így akadtam rá a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalra is, ahová néhány kisebb-nagyobb vargabetűt követően tévedtem, de abszolút megérte várni a megfelelőre. Amíg a konkurens cégek, vállalkozások eléggé területekhez vannak kötve, addig nekik országos szintű a lefedettségük, bárhová elmennek Magyarországon belül ilyen tanúsítványt készíteni. Pontosabban a szakemberül elmegy, felmér, és utána jöhet a tanúsítás. Így kiderül, hogy a szóban forgó ingatlannak vélhetően mennyire magasak a fenntartási költségei, és ez akár a vételárat is befolyásolhatja.

Végül az lett a megoldás, hogy felvettem velük a kapcsolatot, és egy munkatárssal mindent megbeszéltem, minden lényegi információhoz hozzájutottam. Így már csak annyi volt a dolgom, hogy a telefonszámmal felvértezve újra felkeressem az öregeket, akiknek a lakását megvenni készültem, és elmagyaráztam nekik mindent,amit csak kell. Megadtam nekik a telefonszámot is, hogy azon tudnak kapcsolatba lépni az energetikai céggel, az e-tanusitas.eu munkatársaival, és velük egyeztetve tudnak szakembert hívni, hogy mérje fel a dolgokat. Ha jól csinálják, akkor rövid időn belül ez is megoldódik. Néhány nap elteltével aztán az idős férfi felhívott, és megköszönte a segítségemet, na meg azt, hogy ennyire kedves és profi vállalkozáshoz irányítottam őket. Mint kiderült, az energetikások nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, tökéletesen lezajlott minden. A Lakás FF besorolást kapott, ami teljesen átlagosnak mondható, nem mintha bármint is befolyásolna a vételáron. De így legalább már tudom, hogy a lakás, amit vettem, átlagos áron lesz fenntartható a hideg időszakban.