A grafikus kertje mindig zöldebb

Múlt hétvégén Panni barátnőméknél grilleztünk a kertben.

Ez önmagában nem nagy szó – elvégre a legtöbbünknek azért van kertje, hogy a gyerekek a kutyával futkározhassanak benne, nyáron medence és grillsütő álljon ott, vagy hogy legyen hová letámasztani a biciklit tavasszal, ha az embernek nincs kedve a garázsajtóval vacakolni. Panni kertje azonban egészen más, a grafikus barátomnál ilyen praktikumot idén nyárig nem lehetett felfedezni benne, kivételes szépérzéke és ízlése itt is megmutatkozott: az övé egyedül virágoskert. Ezt mindig is nagyon szerettük és tiszteltük benne, valahányszor náluk jártunk, örömmel tanulmányoztuk a kertjét díszítő és mindenestül elfoglaló virágtömeget; ha gyerekként ismertem volna meg, Panni aligha tartana a barátjának, mert cikornyás vaskerítésén átnyúlva alighanem szívesen emeltem volna el egy-két szálat rózsái és tulipánjai közül az anyámnak, ha éppen engesztelésre szorult valami miatt, ami nálunk gyakran előfordult.

A kertben idén helyet kapott egy helyes kis kerti asztal székekkel és grillsütővel, mi pedig örömmel rohamoztuk meg, mert így sokkal hosszabban gyönyörködhettünk a virágoskertben, mint amikor még csak sétálni lehetett benne. Panni elmagyarázta, hogy a konyhájuk egyébként sem szalonképes teljesen, mert csőtörés miatt fel kellett bontaniuk a padlót, s az új burkolat még nincs teljesen kész: odabent a megszokott mezítlábazás helyett ezúttal betonporos edzőcipőben kell áttalpalni, ha valaki a kamra felé igyekszik. Kérdeztük, van-e szüksége segítségre bármiben, és lélekben mindenre felkészültünk, ám a legnagyobb meglepetésünkre Panni és a férje, Andris cseppet sem voltak feldúlva: lakásbiztosítást olcsón, online kötöttek néhány héttel korábban, s a biztosító fedezte is a felmerülő költségeiket. Nem volt más dolguk, mint kiválasztani az úl padlóburkolatot, az ízlésükkel pedig soha nem volt semmi probléma. A konyhájuk, ha elkészül, bizonyosan még szebb lesz, mint amilyen volt.


Ez persze mindenkit nagyon érdekelt. Lakásbiztosítás olcsón… ráadásul Panni hosszan taglalta, mi mindent fedez a ő konstrukciójuk, s milyen kevés energiájukba került elintézni az egészet. Beázás, villámkár, tűzkár… Irigykedtünk: a társaságunk gyakorlatias emberekből áll. Senki nem szereti a papírmunkát és a szerződéseket, különösen manapság, amikor lehet online is intézkedni, ezért a forrásukért és a módszereikért cserébe szívesen végighallgattuk a történetüket, különös figyelmet fordítva azokra a részletekre, amelyek esetleg bennünket is érinthetnek majd. Elvégre csőtörés bárkivel előfordulhat, a biztosítás pedig manapság már nem luxus, inkább alapvetés, és pont ezért jó lakásbiztosítást olcsón nem mindig lehet találni. Örültünk, hogy szerencsésen megúszták, ő pedig annak, hogy a tudását továbbadhatja; cseppet sem bántuk, hogy hivatalosnak tűnő témába merülünk, a kerti grillezés ugyanis minden kellemetlen élt elvett a beszélgetésből. Szép lassan kiderült, hogy valamennyiünknek van már biztosítása, ám egyikünké sem ért fel az övékkel – vagy a munka volt több vele, vagy drágábban jutottunk hozzá, de olyan is akadt, aki egész egyszerűen kevesebbet kapott a pénzéért. Mind mást akartunk. Lehetőleg olyat, ami az elképzelhető legtöbb káresemény ellen védelmet nyújt, lehetőleg gyorsan elintézhető és nem fog rámenni minden pénzünk. Vagyis olyat, mint ami Panniéknak is van: lakásbiztosítás olcsón.

Természetesen még a desszert előtt elhatároztuk, hogy valamennyien nekiülünk átrágni magunkat a legkorszerűbb ajánlatokon. A barátaink által ajánlott weboldal vonzó volt, mégis türtőztettük magunkat, amíg csak haza nem értünk késő este, amikor is mindenki a vérmérséklete szerint cselekedett: én cetlit írtam magamnak a gép tetejére, hogy a kávéval együtt üljek majd le reggel, Andi rögtön nekiállt az ajánlatokat bújni, Enikő pedig a telefonján nézelődött elalvás előtt.

Az itthoniak persze értetlenkedtek. Miféle társaság beszélget egymás között lakásbiztosításról, ha egyszer grillezni mentek? Rájuk hagytam. Fognak még örülni, amikor csak padlót kell választani…