Lány gyöngy fülbevalóval

Köztudott rólam, hogy nemcsak a kedvenc időtöltésem, hanem a szakmám is a rajzolás, grafikus vagyok. Már gyerekként is imádtam rajzolni, de persze akkoriban ez még nem volt olyan különleges, hiszen a gyerekek általában szeretnek rajzolni. Nálam ez azonban nem múlt ez később sem, sőt csak még nagyobb szenvedéllyel vetettem be magam a ceruzák világába és mára ez odáig fajult, hogy grafikusként folyton – folyvást rajzolok.

Az iskolában természetesen volt rajzóra, meg művészettörténet, de ott nem igazán volt lehetőség arra, hogy alaposan megtanuljunk bánni a ceruzákkal, különösen nem művészi szinten. Sajnos, arra nem volt lehetőségem, hogy reggeltől estig, estétől reggelig alkossak, mert olyan hétköznapi dolgokkal is foglalkoznom kellett, mint az érettségi. A rajz érettségi nemcsak a rajzolást magát, hanem némi művészettörténeti ismereteket is igényel. A klasszikus művészek és művek tanulmányozásakor kaptam kedvet hozzá, hogy én is lerajzoljam, amiket ábrázoltak. A középkori szerzetesként való másolást azonban hamar meguntam és azt vettem észre, hogy kicsit “feltuningoltam” a műveket. Így került Feszty Árpád körképére elrejtve egy Harley Davidson, a Jan Vermeer van Delft képén szereplő lány fülében pedig ezüst fülbevaló swarovski kristállyal volt.

Bár hasonlóság nincs az eredeti ékszer és a modern fülbevaló között, éppen ez az, ami megragadta a fantáziámat. A rajzon a lány egy klasszikus swarovski gömb fülbevalót kapott, amely mindig jelen van / volt a swarovski kollekcióiban, amellyel évente kétszer jelentkezik a vállalat. Az 1862-ben alapított családi vállalkozás kezdetben a klasszikus kristályforgalmazással foglalkozott, mára már azonban több területen is jelen vannak: távcsöveket, kristálycsillárokat, kristálycsiszoló- és vágófelszereléseket gyártanak, illetve más cégek számára is biztosítanak köveket. Legújabban azonban egészen meglepő dolgokat is díszítenek kristályaikkal: pendriveokat, autókat.

A kezdeti sikereket Daniel Swarovski érte el, aki új technikával kezdett neki az üvegkristály csiszolásának. Kifejlesztett egy új gépet, amelyet Siemens és Edison munkásságának tanulmányozása után hozott létre. A tudósok fizikai újdonságai inspirálták Swarovskit egy kristályvágó gép elkészítésére. Az ifjú Daniel már ezt megelőzően is csodálattal nézte otthonában a kristályüveg megmunkálását, ugyanis az akkori Osztrák- Magyar Monarchia kristályüveg készítő központjában született és ott is tanonckodott.

ezüst fülbevaló swarovski kristállyal1895-ben alapította meg a Swarovski & Co.-t, mint családi vállalkozást, a cég sikere és családi jellege azóta is töretlen. Ahogy említettem, kezdetben más vállalatok számára készítettek kristályokat, de saját ékszerkollekcióval csak 1977-ben rukkoltak elő. Ezek az ékszerek olyan luxuskinézetű kiegészítők, amelyek bármely ruha mellett megállják a helyüket, ragyogásukkal betöltik a teret, mégis elérhetőek a széles közönség számára. A swarovski ékszerek titka is itt keresendő: a csillogásban (ezért is volt megfelelő a rajzomhoz). A különleges csiszolási eljárásnak köszönhetően ragyogása megközelíti a gyémánt csillogását, de ólomkristály lévén az ára közel sem olyan borsos. A swarovski védjegye, hogy az eljárás során 14 “lapra” csiszolják a kristályt, gyakorlatilag ennyi oldala lesz, így többször töri meg a fényt, jobban csillog. A rajzomon én egy klasszikus ezüst fülbevalót szerepeltettem, mert az áttetsző köveknek van a legnagyobb ragyogásuk, hiszen ezek tudják legjobban átereszteni és megtörni a fényt. Kaphatóak a swarowski kristályok színes változatban is, de ezek kevésbé csillognak, mert nem tudnak annyi fényt átereszteni.

Olyannyira megtetszett a swarovski fülbevalós lányról készült munkám, hogy elhatároztam: rajzolok még apró csillogó kövekkel díszített klasszikusokat. Szerencsére a swarovski nemcsak ékszereket gyárt, hanem számos ruhát, táskát, kiegészítőt is díszítenek a kristályaik, ezért könnyen választhatok majd alapanyagot. Minden magára valamit is adó celeb jelent már meg a közönség előtt swarovskival dekorált ruhában, így Jennifer Lopez is viselt a kövekkel díszített ruhát, Alexander Wang táskájához használta az apróságokat, Miranda Kerr pedig a márka kampányához adta az arcát.

A sztárok hasonló megjelenéseikkel csak fokozzák a swarovski kristályok amúgy is nagy népszerűségét. Ezek a kiegészítők megfelelően viselve könnyen összetéveszthetők az drágakövekkel, különösen a gyémánttal. Sokkal elérhetőbbek azonban drága társaiknál, mely megmagyarázza az általuk kiváltott tömeghisztériát, így újabb és újabb ékszerüzletek kínálják a swarovski termékeket, a vásárlók nagy örömére.