Egy grafikai munka során tudományos ismeretekre is szert tettünk

A barátom grafikus és sokat dolgozik otthonról, amikor megrendeléseket készít, úgyhogy rendszeresen figyelemmel kísérem a munkafolyamatokat. A legkülönbözőbb munkákra bízzák meg, az emberek kreativitása határtalan. Készít pólóminta-terveket, logókat, portrékat, festményeket, cégeknek online felületes arculatot, de kértek már tőle egyszerűbb photoshopos munkákat is. Van, aki a kiskutyáját rajzoltatja le, más a zenekarának csináltat véres-halálfejes logót, más a párjával közös, csókolózós fotóját szeretné lefestetni. A legutóbb egy napelem-reklámhoz kellett arculatot terveznie egy cégnek, amihez először alaposan utána kellett néznie a cégnek és egyáltalán a napelemek működésének és a róluk szóló aktuális híreknek. Amikor logót vagy egyéb, összetettebb grafikákat tervez, mindig alaposan utánajár a témának, jó mélyen beleássa magát, hogy minél élethűbb képet tudjon róla alkotni.

Ahogy így kutakodott az interneten a napelemek után, egyszer csak rábukkant a napelempalyazatok.hu oldalra, ami felhívja a figyelmet, hogy az állam lakossági napelempályázatot hirdet. Pontosabban a nyert összeget fel lehet használni a napelemen kívül napkollektor vagy hőszivattyú beszerzésére is, nyílászárók cseréjére, hőszigetelésre vagy a fűtésrendszerek korszerűsítésére. Jó tudni, hogy van ilyen, mert persze én is eljátszottam már az ötlettel, hogy milyen lenne egy napelem-rendszert telepíttetni, és aztán soha többé nem aggódni a villanyszámla miatt. Környezetbarát és gazdaságos megoldás. Az egyetlen dolog, ami sokakat visszatart, az nyilvánvalóan az ára. Nem egy kis összeg, viszont csak egyszer kell befektetni, és onnantól kezdve tulajdonképpen termeli nekünk a pénzt. Egy jó minőségű napelem berendezés várhatóan 8-10 éven belül visszahozza az árát. Most pedig itt van ez a pályázat, ami még inkább motiválja a magyar lakosokat arra, hogy beszerezzenek napelemeket a háztetőre.

Mi még egyelőre nem tervezünk ilyesmit, saját házunk sincs, pláne nem közös, egy albérletben lakunk együtt egyelőre. Viszont a szüleinknek és azoknak az ismerőseinknek, akik ebben érdekeltek lehettek, továbbítottuk a napelempalyazatok.hu linkjét. Én is beleolvastam az oldalon található leírásokba, mert tényleg elkezdett érdekelni a téma. A cég leírásai nagyon meggyőztek, biztos, hogy hozzájuk fogok fordulni, ha valaha a napelemek vásárlása mellett döntök. Felhívják a potenciális ügyfelek figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőek a szakemberek kiválasztásánál, mert csak a jó minőségű napelem-rendszer fog megtérülni. Ehhez minőségi alapanyagok felhasználása és kellő szakértelem kell. Érdemes ennél a résznél egy picit több pénzt rászánni, mivel egy olcsó, satnyább minőségű napelemtől és invertertől nem lehet elvárni azt a magas teljesítményt, ami miatt nekünk megérné beszerezni. Persze ugyanilyen fontos, hogy ha már drágább, prémium termékekkel dolgozó céget választunk, szereljék is fel tökéletesen és fektessenek bele elég energiát.

Nem hátrány ehhez, ha mi magunk is tisztában vagyunk valamennyire a napelem rendszer felépítésével és működésével. Úgyhogy el is olvastam mindent ezzel kapcsolatban az oldalról. Dióhéjban az a lényeg, hogy a látszat ellenére a napelem-rendszer nem csak a napelem panelekből áll, hanem legalább annyira fontos része a rendszernek az inverter. Ez a napelemes inverter az a szerkezet, aminek segítségével fel tudjuk használni az áramot, nélküle a napelem modulok sem érnének semmit. A napelem cellák ugyanis kihasználják a fénynek azt a kettősségét, hogy a részecskéi egyszerre viselkednek részecskeként és hullámként, és az elektromágneses sugárzását használják a félvezető szilíciumkristályok segítségével. A napcella elnyeli a beeső napsugarakat, ami szabad elektronokat generál, ezeket az alsó réteg szabályos irányba rendez, és így keletkezik egyenáram. Ezt az áramot azonban nem tudnánk hasznosítani az elektromos eszközeink működtetésére, ezért van szükség a napelemes inverterre.

Az inverter alakítja az egyenáramot hálózati árammá, hogy fel tudjuk használni saját célra és a hálózatba való visszatáplálásra. Van benne egy feszültség-átalakító, amivel átalakítja az áramot váltakozó árammá, majd visszafelé is, ha vissza kell tölteni a hálózatra, így plusz áramot termelve, amiért a szolgáltató fizetni fog nekünk. A megfelelő méretű, teljesítményű napelemes inverter különös odafigyelést, tervezést igényel, a kivitelezőnek először is fel kell mérnie a lakók energiaigényét, szokásait. Ez azért fontos egyrészt, mert csak így fogja tudni kihasználni a napelem a háztartás igényeit, másrészt előre kell gondolkodni, hogy tervezünk-e olyan berendezést beszerezni, ami megnöveli az áramigényünket. Utólag ugyanis nagyon nehéz kicserélni az invertert és költséges is. Nagyjából ennyi, amit érdemes összefoglalni a napelemekkel kapcsolatban (senkinek nem árt egy kis fizikaismétlés), akit bővebben érdekel a téma, látogasson el a napelempalyazatok.hu-ra.