Megfelelő szakma, futárkodás, cross bukósisak

Azt gondolom, régen sem volt könnyű eldönteni, hogy ki minek tanuljon, de talán a mostani fiataloknak még nehezebb dolga van. Mi lesz az a szakma, ami keresett, és mindig szükség lesz rá?

A továbbtanulás

Vajon a szakmunkás a jobb, vagy a szakközép? Szerintem nincs megfelelő válasz rá, hiszen mindegyik szakmára szükség van. Vegyünk egy egészen egyszerű példát. Szükség van mondjuk a szakközépre, mert az tán tud tovább tanulni valaki, hogy mondjuk házakat tervezhessen, vagy építhessen. De ugyanakkor nem csak arra van szükség, aki a házat megtervezi, hanem aki fel is építi azt. Kell ehhez ács, kőműves, még segédmunkás is… Ugye, hogy szükség van mindegyik szakra?

A megfelelő kiválasztása

Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de én nem tudtam eldönteni, hogy mi akarok lenni majd ha felnövök. 14 évesen tudja valaki, hogy élete egész hátralévő részében mit szeretne csinálni?scooter-156840_640

Ez miatt én sem erőltettem a gyerekeimnél azt, hogy egy életre kell dönteni. A fiunk tudta, hogy az autó szerelés érdekli, és ez mellett volt is esze, így szakközépbe ment. Lili lányunk, nem szeretett soha tanulni, viszont nagyon szeretett volna
fodrász lenni. Eleinte nem támogattuk az ötletét, de aztán átgondoltuk a dolgot, hiszen nem nekünk kell az ő jövőbeli szakmáját kiválasztani, hanem neki. Azért azt is el kell hogy mondjam, hogy mennyi ilyet hallottunk már, hogy a szülő akarja megválasztani a gyereknek a szakmáját. Persze sokat nem tud tenni egy gyerek, elvégzi, de lehet, hogy elvesztegetett vele 4 évet, mert utána soha nem fog abban a szakmában dolgozni.

A párom egyik munkatársánál is így volt. Nagyon szerették volna, ha a fiúk vendéglátásban tanul tovább, hiszen akkor tovább vihette volna a családi vállalkozást. Nem biztos, hogy amit én szeretek azt szeretni fogja majd a gyerekem is. Ez miatt kell hogy ő válasszon magénak szakot, vagy ha nem tud, akkor olyan felé irányítsuk, ami esetleg érdekelheti őt, onnan tovább mehet, vagy szakosodhat idővel. Az ő fiúkat sem érdekli semmi más, mint a motorok, a cross bukósisak, még versenyre is eljár időnként. Lehet hogy jobban jártak volna, ha mondjuk hagyják valami ilyen irányban tanulni, akkor most nem lenne egy olyan munkája, mint ami van. Persze futárnak is kell valakinek lennie, és szereti is, de menyivel jobb lett volna egy olyan szakma, ami esetleg érdekli is, nem csak kényszerből csinálja.